Els robots “tiralínies” són aparells amb capacitat de moviment per desplaçar-se equipats amb uns sensors que els permeten seguir una línia continua pintada a terra.

Les línies acostumen a ser negres sobre un fons blanc, tot i que això pot variar.

Existeixen gran varietat d’aquests robots segons la seva complexitat i forma externa. En el nostre cas disposem d’un robot en forma de cotxe i de gamma molt senzilla però que compleix el seu objectiu.

Resumint podem pintar una línia amb retolador negre en un full blanc o podem imprimir un recorregut amb la impressora, col·loquem el cotxe sobre la línia i en engegar-lo aquest seguirà la línia fins que s’acabi o es talli.

Amb aquesta premissa tan senzilla es poden dur a terme un gran nombre d’activitats:

Idees:

  • Col·loquem un full amb el punt de sortida i un full amb el punt d’arribada en llocs diferents de la sala. Sobre una taula deixem a disposició de la persona o persones un munt de fulls amb diferents tipus de “carreteres” rectes, corbes, etc. I els demanem que vagin conformant el recorregut. Per comprovar si està ben fet es col·locarà en cotxe en el punt de sortida i així es podrà comprovar si el cotxe arriba al punt d’arribada o no. La dificultat es pot anar variant allunyant més els dos punts.
  • Es pot fer un joc de preguntes i a l’hora de respondre col·loquen el cotxe al carril que va cap al Sí o al carril que va cap al NO.
  • Es pot treballar la grafomotricitat demanant a les persones que dibuixin ells un recorregut determinat.

Aquí us deixem un PDF amb trams de “carretera” perquè pugueu imprimir i fer els vostres recorreguts: