I si, en lloc de parlar del Sistema Solar o l’Egipte faraònic, tinguéssim la possibilitat d’explorar-los en primera persona? I si una persona que ha estat tota la vida en una cadira de rodes pogués experimentar la sensació de pujar a una muntanya russa o pogués gaudir de les vistes del cim del Pedraforca o l’Everest?

Tot això i molt més és possible gràcies a la realitat virtual (RV). Els avantatges i les possibilitats que ens brinda aquesta tecnologia són quasi infinites: descobrir, sorprendre, impactar, treballar l’empatia i les emocions i captivar l’atenció de l’usuari, donant-li l’oportunitat de viure unes experiències úniques i en primera persona.

Tot això ens va motivar a adquirir una de les ulleres més de realitat virtual més competents del mercat, les  Httc Vive. Aquestes ulleres porten casc i altaveus incorporats i permeten a la persona que se les posa veure i sentir una realitat creada per ordinador, el que es coneix com una realitat virtual.

Per tant podem dir que la realitat virtual permet substituir la realitat a través de dispositius que ens permeten “sentir” que ens trobem en un altre lloc, ens submergim en una altra realitat feta per ordinador, que no existeix.

El casc compta amb sensors (giroscopi, acceleròmetre), de manera que quan l’usuari mou el seu cap, aquesta pantalla mostra la imatge que hi hauria cap on l’usuari mira, de tal manera que crea la sensació que la persona està dins de l’escena.

Podeu consultar els diferents models d’ulleres HTTC a: https://www.vive.com/us/product/#cosmos%20series


Activitats que hem dut a terme:

Gaudir de vídeos 360 graus:

Els vídeos 3600 són vídeos normals i corrents en els que només podem mirar, no podem interactuar amb l’entorn però a diferència dels vídeos convencionals en els que només veiem el que hi ha al davant, en aquests  hi ha vídeo en totes direccions, és adir que si estem mirant un vídeo 3600 d’una expedició d’un excursionista a la muntanya si ens girem enrere o mirem cap al cel veurem el que hagués vist l’excursionista si s’hagués girat o hagués mirat al cel ja que les càmeres que utilitzen per gravar aquests vídeos capten informació en totes direccions.

Com podem obtenir aquest tipus de vídeos?

Una manera molt senzilla és entrant a la plataforma Youtube 360. Allà trobarem multitud de vídeos d’aquestes característiques o Whithin VR però en ambdós casos els haurem de veure en línia ja que no els podrem descarregar.

En cas que els vulguem descarregar per poder-los veure fora de línia podem recórrer a JDownloader per descarregar els vídeos de Youtube 3600 o de la plataforma que vulgueu i posteriorment visualitzar-los en algun reproductor 3600 com per exemple SKYBOX VR.

Una altra forma és gravar els nostres propis vídeos. Per poder fer-ho però necessitarem disposar d’una càmera 3600, com per exemple la: Ricoh Theta S

(https://theta360.com/es/about/theta/s.html)

Entre aquest tipus de vídeos podem trobar experiències emocionants com baixades en muntanya russa o experiències tranquil·les i relaxants com passejos per la muntanya o la platja.

També es poden utilitzar per viatjar i fer turisme arreu del món a través de plataformes com:

Google Earth VR

Una cosa molt similar ens poden oferir alguns jocs que disposen d’entorns virtuals creats 100% per ordinador que simulen experiències emocionants o relaxants molt semblants als vídeos 3600.

Aprofitant els vídeos 3600 podem fer activitats una mica més treballades que anomenem experiències vivencials.

Anomenem experiència vivencial quan a banda de fer visualitzar el vídeo 3600 afegim altres elements que enganyin als sentits de la persona, d’una forma estructurada i planificada, és a dir, per posar un exemple, si la persona està veient un vídeo d’una platja (només té el sentit de la vista immers) però si acompanyem l’experiència amb soroll de platja també enganyem el sentit de l’oïda, si a més a més posem els peus de la persona, descalços, en un recipient ple de sorra de platja afegim el sentit del tacte i si a més a més ruixem l’ambient amb ambientador marí estem incloent l’olfacte. Tot aquests estímuls extres faran que la immersió de la persona segui molt més gran i per tant la sensació que tindrà ella del que està vivint molt més real.

Dibuixar a l’aire de forma virtual:

Mitjançant algunes aplicacions com Tilt brush:

https://www.viveport.com/bbbc73fc-b018-42ce-a049-439ab378dbc6

o l’aerograf que trobem a la sala de Steam Vr Home podem dibuixar de forma virtual a l’aire en totes direccions, sense les restriccions dels papers 2d.

Simulacions:

Podem trobar simuladors gratuïts o de pagament que representar l’experiència de pilotar un avió, un cotxe, etc.

Nosaltres hem provat ultrawings que tot i no ser massa realista si que proporcionava la sensació d’estar pilotant amb tot el que comporta (vertigen, adrenalina, etc.)

https://www.viveport.com/60743ddc-2de6-487f-94ae-7fac16513a6f

La sala principal que ens apareix en carregar les ulleres també és un recurs molt sucós ja que en ella podem simular un dormitori, un menjador, podem dibuixar, veure passatge, manipular diversos objectes, etc. Resulta extremadament útil per iniciar-se.

Un altre entorn de simulació que hem pogut provar i que ens ha agradat molt ha estat el Labs. Aquest simula un laboratori des del qual podrem accedir a varies activitats diferents com visitar un sistema solar, jugar amb un gos robòtic o practicar la coordinació fent tir amb arc, entre d’altres. Està disponible a la plataforma Steam VR:

https://store.steampowered.com/app/450390/The_Lab/?l=spanish

Visitar museus o exposicions culturals o similars:

-Dreams of Dalí (somnis de Dalí): una experiència gratuïta molt interessant en la que pots endinsar-te a l’interior d’alguns quadres del famós pintor i veure’ls des d’una altra perspectiva molt atractiva. Disponible a Viveport.

https://www.viveport.com/5c4dd1a3-3f37-4bc9-aa44-d588e553e376

-VR Museum of Fine Art (museu de belles arts) Disponible a Viveport.

https://www.viveport.com/3a7fbcc0-5bcd-4ba3-81b7-0662c1247e12

-Vista 3d de l’anatomia del cos humà. Disponible a Viveport de forma gratuïta.

https://www.viveport.com/a047fcb6-17fa-40fd-9f6b-3e32d09f325d

Des d’on descarregar material per les ulleres?

Nosaltres hem descarregat material des de la plataforma pròpia de les ulleres Viveport i des de la plataforma Steam VR.

Steam vr: https://store.steampowered.com/steamvr

Viveport: https://www.viveport.com/

Entre aquestes dues plataformes trobareu multitud de material per les vostres activitats.