Existeixen diversos tipus d’aplicacions i també de sistemes. Alguns basats en la escriptura i d’altres basats en imatges o pictogrames.
Explicar que els SAAC que veureu a continuació estan basats en els plafons de comunicació tradicionals en els quals la persona usuària assenyala físicament aquell pictograma o cadena de pictogrames per tal de reproduir frases o paraules. A continuació podeu veure un parell d’exemples:
Gràcies al desenvolupament de les noves tecnologies actualment ús podem presentar propostes que milloren l’ús i sobretot l’autonomia de la persona usuària en el moment d’utilitzar-los.
A continuació ús fem tres propostes:
Jo Comunico
- Aplicació gratuïta i multi dispositiu, és pot fer servir tant en Android, iOS, Windows o Mac, que permet la personalització de plafons des de zero, fins i tot ens permet afegir imatges pròpies als nostres plafons. També permet l’edició remota o l’accés des de qualsevol dispositiu.
- Projecte de codi lliure i llicència CC que utilitza els pictogrames AraSAAC i ha treballat molt bé les conversions de les seqüències de pictogrames al llenguatge natural.
- Ofereix diverses opcions de veu sintetitzada tant per al català com per al castellà.
- Compatible amb moltes formes d’accés al ordinador/dispositius: de forma tàctil, mitjançant el ratolí, mitjançant el teclat, mitjançant polsadors, etc.
- Actualment creiem que, tot i que la web estigui disponible en català, castellà i anglès, un cop accedeixes a la teva compta i plafons, la interfície i els menús només estan en català.
Visiteu la seva web https://jocomunico.com/#/home on hi podreu trobar més informació o consells d’ús.
Grid 3
- Aplicació de pagament (649 €/llicència) només disponible per Windows i iPad, aquesta versió permet un pagament basat en quotes mensual. És un projecte de llarg recorregut que compta amb molts usuaris arreu del mon i existeix molta informació i cursos per poder exprimir els seu continguts.
- Tot i que amb algunes diferències, sobretot a nivell estètic, contempla les mateixes característiques que el Jo Comunico però les amplia i n’afegeix de noves.
- Està disponible en molts més idiomes i també contempla una biblioteca de veus sintetitzades més extensa, permet la comunicació via text, aplicació dissenyada per ser apte per a qualsevol tipus de d’accés, permet accedir i fer ús de xarxes socials o del telèfon, existeixen sistemes compatibles per a control d’entorn, etc.
- Permet l’edició remota però esta pensada per ser utilitzada sempre des de el mateix dispositiu.
Per a més informació no dubteu en consultar la seva pàgina web https://thinksmartbox.com/product/grid-3/ (100% en anglès) o consultar i contactar amb https://bjadaptaciones.com/software-para-la-comunicacion-y-lectoescritura/799-grid-3.html (100% castellà) en ambdues webs podreu descarregar una versió de prova de 60 dies.
Let Me Talk
- Aplicació gratuïta pensada per a dispositius mòbils i tauletes, tant per Android com per iOS.
- En quant a funcions permet les mateixes funcions que Jo Comunico, fins i tot fa servir els pictogrames d’AraSAAC, però la seva interfície no és tant intuïtiva a priori.
- Un cop descarregada l’aplicació aquesta no necessita de connexió a la internet o a la xarxa per ser utilitzada.
- Contempla més veus sintetitzades com poden ser l’anglès, alemany, francès, italià i el castellà però el català, l’euskera o el gallec no en tenen, el que si que tenen són les definicions dels pictogrames.
- A priori està pensada per ser utilitzada sempre des de el mateix dispositiu i per tant compartir plafons fets entre usuaris no es contempla.
Per a més informació recomanem visitar la seva pàgina web https://www.letmetalk.info/es