El desembre de 2024 vam finalitzar el projecte ‘Innovació Inclusiva 3d: Transformant vides per millorar l’autonomia’ que es basava en el préstec de productes de suport fets amb impressió 3d.

Consulteu l’entrada on s’explica el projecte

El projecte ha complert amb èxit els objectius plantejats en la seva fase inicial. S’han dissenyat i imprès els cinc lots de productes de suport mitjançant la tecnologia d’impressió 3D, cobrint àmbits com l’alimentació, la higiene, els jocs, la discapacitat visual i la vida diària.

Aquestes solucions han respost a necessitats detectades en persones amb diversitats funcionals, així com en escoles i residències de gent gran.

S’han gestionat un total de 150 préstecs, assolint l’objectiu inicialment establert. Aquest volum de préstecs ha permès posar a prova el servei i validar l’eficàcia dels productes en contextos reals, garantint que responen a les necessitats de les persones.

El projecte ha demostrat com la tecnologia d’impressió 3D pot convertir-se en una eina innovadora i accessible per crear solucions adaptades a diferents necessitats. La creació dels cinc lots de productes ha permès abordar àmbits clau de la vida quotidiana, oferint recursos que milloren l’autonomia de les persones.

Un dels aspectes més destacats ha estat la flexibilitat del servei de préstec, que ha garantit l’accés gratuït als productes a persones amb necessitats diverses, escoles i residències de gent gran.

Aquesta iniciativa no només ha promogut la igualtat d’oportunitats, sinó que també ha afavorit la sostenibilitat, ja que els productes s’han reutilitzat.

La participació activa de les persones beneficiàries i dels professionals en l’ús dels productes ha estat clau per validar la utilitat i l’impacte positiu del projecte.

Gràcies al feedback recollit de les persones usuàries i professionals, s’han identificat algunes àrees de millora per optimitzar el projecte. En primer lloc, s’ha observat que alguns productes dels lots han tingut un ús limitat, per la qual cosa es modificarien o s’eliminarien en cas de continuïtat del projecte.

S’han detectat necessitats addicionals que requereixen la incorporació de nous productes per ampliar i diversificar l’oferta disponible.

Una altra millora plantejada és que la cessió de productes no sigui per lots sinó que sigui la propia persona que segons les seves necessitats prugui configurar-se el seu pròpi lot a partir d’un catàleg de productes.

En àmbits com la higiene i l’alimentació, es valora la possibilitat de cedir permanentment certs productes de suport, ja que al tractar-se de productes higiènics considerem que no han de reutilitzar-se.

Aquest projecte ha estat possible gràcies al finançament atorgat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, dins de les subvencions a projectes experimentals d’atenció a les persones en l’àmbit dels serveis socials (CONVO 2024).

Us deixem amb algunes fotos:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *