En aquesta ocasió presentem un joc educatiu pensat per a la plataforma Android.

L’objectiu del joc és aprendre a discriminar formes geomètriques i colors mitjançant les noves tecnologies. Existeixen dues modalitat dintre del joc:

  • Discriminació de formes: Existeixen tres formes geomètriques diferents, un cub, una esfera i una piràmide/con. En el primer nivell es presenta, de forma aleatòria, quina és la forma que s’haurà de cercar durant la resta del joc. En aquesta modalitat totes les formes tenen el mateix color, un blanc/gris per tal de no crear confusió amb l’altre modalitat. Si durant la partida l’usuari s’equivoca de forma geomètrica tindrà una altre oportunitat per seguir jugant. En aquest cas accedirà a un nivell el qual se li recorda quina forma geomètrica estava cercant i se li presenten les tres possibles, en una mida notablement més gran, per tal de que ho torni a provar. Si l’encerta retornarà al nivell que estava fent i, per altre banda, si falla se’l retornarà al menú principal.
  • Discriminació de colors: Existeixen tres colors diferents, blau, vermell i verd. En el primer nivell es presenta, de forma aleatòria, quin és el color que s’haurà de cercar durant la resta del joc. En aquesta modalitat tots els colors estan representats sota una mateixa forma geomètrica, un cub de tal forma que evitem confusió amb la modalitat anterior. La dinàmica d’error serà la mateixa de la modalitat anterior però en aquesta ocasió se li presenten tres portes, rectangles notablement grans, representant el tres colors.

El funcionament del joc es basa en una tecnologia de control mitjançant un punter i un temporitzador com a mètode de selecció. S’ha seleccionat aquesta tecnologia ja que disminueix a un el procés de cerca i selecció, evitant haver de realitzar un segon nivell utilitzant clics o prémer botons per seleccionar. Hem cregut oportú aquesta tecnologia per tal d’aconseguir una major accessibilitat.

Per el mateix motiu, intentar incrementar l’accessibilitat, s’han programat tres versions amb diferents mètodes d’interacció:

  • Formes i Colors (VR): Aquesta versió, representada amb el logo de l’aplicació amb un fons de color vermell, està pensada per treballar-la mitjançant un dispositiu Android i una ulleres de realitat virtual per a mòbil. La idea d’aquesta versió és la de ser apte per aquelles persones amb baixa motricitat fina i mobilitat limitada a les extremitats superiors. També és la versió que aconsegueix una major immersió durant el procés d’aprenentatge.
  • Formes i Colors (Gyroscope):  Aquesta versió, representada amb el logo de l’aplicació amb un fons de color taronja, està pensada per treballar-la sense ulleres de realitat virtual pero mitjançant l’ús del giroscopi. Això es tradueix en que per tal de moure’s per l’espai del joc serà necessari moure el dispositiu de forma física. La idea d’aquesta versió és la de ser apte per aquelles persones amb una baixa motricitat fina però amb mobilitat a les extremitats superiors. Aquesta versió aconsegueix una menor immersió que l’anterior però el fet de combinar l’espai real amb l’espai virtual crea una sensació de immersió durant el procés d’aprenentatge.
  • Formes i Colors (Tàctil): Aquesta versió, representada amb el logo de l’aplicació amb un fons de color verd, està pensada per treballar-la mitjançant el mètode d’interacció tàctil comú en tots els dispositius mòbils. La idea d’aquesta versió és ser apte per aquelles persones que tinguin motricitat fina però una mobilitat limitada a les extremitats superiors. El fet d’utilitzar el dispositiu de forma convencional o damunt d’una superfície redueix molt la sensació immersiva que ofereixen les anteriors versions.

A continuació teniu un vídeo sobre el joc i les seves diferents modalitats.

Actualment encara no treballem amb la plataforma de Play Store de Google el qual permet descarregar i instal·lar aplicacions d’una forma senzilla i pràctica. Per tant aquest procés serà una mica més llarg però no per això més complicat.

Primer pas seria descarregar-vos la versió que necessiteu mitjançant els següents enllaços:

Formes i Colors (VR)
Formes i Colors (Gyroscope)
Formes i Colors (Tàctil)

Ho podeu fer directament des de el vostre dispositiu mòbil i d’aquesta forma ja teniu els arxius al telèfon. També ho podeu descarregar des d’un ordinador i transferir-ho al mòbil.

El segon pas seria localitzar l’arxiu Formes i Colors (versió).apk i instal·lar-lo. És possible que un cop arribat aquest punt ja trobeu l’aplicació al vostre menú però també és possible que no sigui el cas i ús hagi sortit un error a l’hora d’instal·lar-lo.

Aquest error o advertència ens suggereix que millor no instal·lem aplicacions d’origen desconegut o que no provinguin de Play Store. Per poder instal·lar l’aplicació haurem de seguir els seus consells o de forma manual. A continuació deixem alguns enllaços que expliquen com fer-ho amb diferents dispositius mòbils:

Esperem que els enllaços que hem recopilat ús serveixin d’ajuda a l’hora de fer la instal·lació, si disposeu d’una altra versió de Android i els exemples anteriors no han funcionat podeu contactar amb nosaltres mitjançant el formulari o al correu electrònic nntt@auriagrup.cat.

Per altra banda animem a tots els professionals, tutors, familiars i usuaris a fer-nos arribar les seves experiències amb l’aplicació o crítiques de cara a poder millorar-ne la usabilitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *