Anteriorment al blog haviem vist una app de CAA (comunicació augmentativa i alternativa) anomenada Let Me Talk la qual recomanavem com una bona opció per introduïr-se al món dels comunicadors personals portables degut a la seva senzillesa d’ús, que era gratuït, es trobava a la Google Play i es podia configurar en català.

A dia d’avui continuem pensant que és una bona opció i la continuem recomanant tot i que cal destacar que ja no es troba disponible a la Google Play i per poder-la descarregar haureu de recorrer a altres tendes alternatives com per exemple Aptoide

Avui però us volem donar a coneixer una altra aplicació gratuïta de CAA desenvolupada a Catalunya, anomenada Jocomunico i que igual que l’anterior està pensada per a persones amb trastorns greus de la parla que es comuniquen amb pictogrames.

L’aplicació disposa d’un sistema de predicció de pictogrames que aprèn de l’ús que en fa l’usuari però que també té en compte la informació semàntica dels pictogrames i part del context de la conversa.

A més, té un historial que guarda les últimes frases generades, alhora que permet la creació de carpetes, ja sigui amb aquestes frases o amb altres introduïdes mitjançant el teclat. Aquesta funció redueix el temps de comunicació i ofereix la possibilitat de preparar converses amb antelació.

Una altra de les novetats que introdueix Jocomunico és que es pot fer servir en tot tipus de dispositius que tinguin connexió a internet, com ara mòbils, tauletes i ordinadors amb qualsevol sistema operatiu. També té una versió sense connexió per a Windows (XP o superior) i per a Mac OS X (10.6 o superior).

Després de provar-la durant un parell de mesos podem dir el que ens ha agradat més i menys:

El que més ens ha agradat:

A diferència de molts altres comunicadors que parlen com a robots, ens ha encantat que conjugui els verbs i els temps verbals, donant una sensació de naturalitat i fluïdesa, és a dir, el que els altres comunicadors dirien: JO AGRADAR POMA en aquest diria a mi m’agraden les pomes.

També ens ha agradat que disposi d’un sistema predictiu que vagi aprenent segons l’ús de l’usuari i que et proposi pictogrames, això facilita la feina de la persona i pot reduir el temps que triga la persona a elaborar la seva frase.

També ens ha agradat que funcioni versió web ja que pots obrir el teu compte des de qualsevol dispositiu i sempre trobaràs allà els teus plafons a més a més al estar emmagatzemat en un servidor extern tens més confiança en que no perdràs la informació.

La gran quantitat de paràmetres configurables i personalitzables que té.

I evidentment ens ha encantat que estigui disponible en català.

El que menys ens ha agradat:

Inicialment resulta un pèl més complicat d’utilitzar i entendre que no pas el Let Me Talk, per exemple, ja que hi ha alguns conceptes poc intuïtius com la diferència entre pictograma i imatge, navegació entre plafons, historial, etc. Tot i que s’entenen bé un cop llegit el manual d’ús de la mateixa pàgina.

El fet de funcionar via web té els beneficis que hem comentat abans però també té l’inconvenient que si l’estàs utilitzant en una tauleta (que és el més normal) i et desplaces a un lloc sense wifi no el podràs utilitzar.

I per últim el tema d’usuaris diferents. De moment no hem sabut crear varis usuaris diferents amb el mateix compte. Si per exemple estàs treballant amb 3 persones i una d’elles li vols configurar el plafó en castellà, per exemple, no pots, o no ho hem sabut fer. Pel que creiem has de crear un compte per a cada persona que el vulgui fer servir.

En resum: pensem que és una molt bona eina i que val la pena provar-la. També recomanem llegir-se el petit manual d’ús abans ja que sinó inicialment pot resultar un pèl confosa en alguns aspectes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *